Vize Rejimi

Türkiye'ye Uygulanan Vize Rejimi

Son Güncellenme Tarihi: 02 Temmuz 2011

Ön Not: Sayfayı çok uzun zamandır güncellemediğimden dolayı lütfen dikkate almayınız. Fırsat bulduğum en kısa sürede gerekli güncellemeyi yapacağım.

Türkiye'ye karşı uygulanan vize rejimi son beş yılda çok hızlı değişmeye başladı. Özellikle son iki yılda imzalanan anlaşmalar ve kaldırılan vizeler ile birlikte vize meselesi tam bir muamma haline geldi.

Emniyet Müdürlüğü'nün sayfasındaki Vize Rejimi tablosu ise tüm bunlara rağmen yıllardır güncellenmeyince kendi çapımda bir Vize Rejimi Tablosu hazırladım.

Tamamen güncel ve gerekli kaynaklardan kontrol edilmiş şekilde hazırladığım tablonun temel özetleri şunlar:

- Türk vatandaşları vize sıkıntısı çekmeden 95 ülkeye serbestçe seyahat edebilmektedir.
- Yeşil (Hususi) pasaport sahibi Türk vatandaşları 148 ülkeye serbestçe seyahat edebilmektedir.

Umuma Mahsus (Kırmızı) pasaport sahibi Türk vatandaşlarına vize uygulamayan ülke sayısı 73 (Andorra ve Vatikan dahil). Yukarıda bahsettiğim 95 ülkeden 71'i (Andorra ve Vatikan hariç) Türkiye'ye vize uygulamamakta. Ancak diğerleri için de vize alma derdine ve telaşına girmenize gerek yok çünkü bu 24 ülke sınır kapılarında belirli bir ücret karşılığında (veya ücretsiz)  vize vermekte.

Hazırlamış olduğum tabloyu buradan indirebilirsiniz: Vize Rejimi
Tablo içinde bulunan haritaların yüksek çözünürlüklü formatları ise burada: Kırmızı Pasaport, Yeşil Pasaport

Tablo içinde gerekli notlar ve açıklamalar bulunmakta ama yine de dikkati çekmek istediğim noktalar var:

Schengen vizesi başvurularında artık öğrencilerden vize ücreti alınmamaktadır. Tek yapmanız gereken okulunuz tarafından onaylanmış bir öğrenci belgesi ile gitmek vize başvurusuna.
- Belarus, Kuveyt ve Yemen ile vizelerin kaldırılmasına dair anlaşma imzalanmış olsa da henüz yürürlüğe girmedi.
- Bulgaristan ile Yeşil (Hususi) pasaport sahiplerine vizelerin kaldırılmasına dair anlaşma imzalanmış olsa da henüz yürürlüğe girmedi.
- Gabon ile Siyah (Diplomatik) pasaport sahiplerine vizelerin kaldırılmasına dair anlaşma imzalanmış olsa da henüz yürürlüğe girmedi.
- Gürcistan ile imzalanan anlaşma gereği Türk vatandaşları sadece nüfus cüzdanlarını kullanarak Gürcistan'a 3 günlük giriş yapabiliyorlar.
- Japonya vize muafiyetini Biyometrik pasaportu olan vatandaşlarla sınırladı. Biyometrik pasaportu bulunmayan Türk vatandaşları Japonya ziyareti öncesinde konsolosluklara vize başvurusu yapmalıdırlar.
- Geçerli Schengen vizesi bulunan Türk vatandaşlarına Bulgaristan transit geçiş hakkı vermektedir. Fakat yanınızda belgelerinizle hazır gitmekte fayda var. Bulgaristan Yeşil (Hususi) pasaport sahiplerine ise transit geçiş hakkı vermemektedir!
- Andorra hiçbir ülkeden vize istemiyor olsa da, bir havaalanı bulunmadığı için ulaşım sadece İspanya veya Fransa üzerinden sağlanabilmektedir. Andorra'ya gitmek ve/veya Avrupa gezisinde bu ülkeyi de gezmek isteyenler mutlaka Çok Girişli (MULTI) Schengen Vizesi almak durumundadırlar.
- Vatikan hiçbir ülkeye vize uygulamamasına rağmen Vatikan'a giriş için Schengen vizesi gerekmektedir çünkü Vatikan'a tek ulaşım İtalya üzerindendir.
- Sri Lanka arada resmi bir anlaşma olmadan, turizmi artırmak amacı ile Türkiye'ye uyguladığı vizeyi tek taraflı olarak kaldırmıştır. Türk kaynaklarında hâlâ vize istiyor olarak geçmesi arada bir anlaşma olmamasındandır.
- Geçerli bir ABD vizesi bulunan Türk vatandaşları Meksika'ya bu vize ile giriş yapabilirler.
- Geçerli bir ABD, Kanada veya Schengen vizesi bulunan Türk vatandaşları Panama'ya bu vize ile giriş yapabilirler.
- Geçerli bir ABD vizesi veya oturma izni bulunan Türk vatandaşlarının Kanada'ya girme hakları resmi olarak yoktur. Kanada bu konuda tolerans gösterse de, sınırdan geri çevrilme olasılığınız da var!
- Geçerli bir Birleşik Krallık vizesi bulunan Türk vatandaşları, ilk girişleri Birleşik Krallık'ta herangi bir nokta olmak üzere, İrlanda'ya bu vize ile giriş yapabilirler. Kısa dönem harici vize sahipleri (uzun dönem öğrenci, transit, akraba durumu, vs.) İrlanda'ya vizeleri ile giriş yapamazlar ancak vize ücreti ödemeden İrlanda vizesine başvurabilirler.
- Geçerli bir Birleşik Krallık, İrlanda, ABD, Kanada veya Schengen vizesi bulunan Türk vatandaşları Aruba'ya bu vize ile giriş yapabilirler. Bu durum, geçerli vize ile ilk girişin, vizenin alındığı ülkeden yapılması koşulu ile geçerlidir.
- Güney Kore'den Japonya'ya gemi ile geçiyorsanız, gittiğiniz şehri iyi seçin. Eğer sanayi ağırlıklı bir bölgeye gidiyorsanız gümrük görevlileri problem çıkaracaktır. Ülkeye almama ihtimalleri de mevcuttur. (Sorunu bizzat yaşadım. Tecrübe ile sabittir.)
- Almanya, Çek Cumhuriyeti, İngiltere, İsviçre ve Yunanistan havaalanlarından transit geçişlerde de Transit Vize istemektedir. Bu ülkeler üzerinden aktarmalı hava yolculuğu planlıyorsanız dikkatli olun.
- Mısır'a seyahat eden 45 yaş ve üzeri Türk vatandaşları, önceden bir başvuruya ihtiyaç duymadan sınır kapısında vize alabilirler.
    Umarım ihtiyacı olanlara bir faydam dokunur bu belgeler aracılığı ile. Son olarak en önemli iki noktadan bahsetmek istiyorum: İnternette vize rejimleri ile ilgili ne kadar veri olursa olsun bu verilere (başta gazete haberlerine) güvenerek yola çıkmayın! Mutlaka gideceğiniz ülkenin dış ilişkiler sayfalarından vize durumlarını kontrol edin. En önemlisi ise bir ülkeye gidiş için alacağınız vize, o ülkeye girişinizi %100 garantilemez.  Eğer sınır kapısında şüpheli bulunursanız ve/veya sabıkanız varsa gümrük görevlisi sizi ülkeye almama hakkına her zaman sahiptir! Bu sebeple seyahatlerinizi iyi planlayın ve yanınızda gerekli dökümanlarınızı hazır götürün. Unutmayın, fazla ve gereksiz döküman eksik dökümandan her zaman daha iyidir.

    Sağlıcakla...

    (DN: Vize rejimi dosyasını sık sık güncellemekteyim. Bu sebeple indirdiğiniz döküman büyük bir ihtimalle gelecek tarihler için de güncel olacaktır.)

    Hiç yorum yok:

    Ne İzliyorum?

    StZiza

    En Son Yazılar

    randomposts